Friday, September 17, 2010

Dierenbescherming ontwikkelde vleeskeurmerk ‘Beter Leven’ voor bioindustrie vlees

Beter LevenDe Nederlandse Dierenbescherming ontwikkelde het ‘Beter Leven’ keurmerk voor vlees van dieren uit de bio-industrie (eufemistisch: ‘intensieve veehouderij’). Dit bleek gisteravond uit de uitzending ‘Keuringsdienst van waarde’. De bedoeling van het keurmerk is dat consumenten kunnen kiezen uit vlees van dieren die een slecht, iets beter, redelijk goed,of een goed leven hebben gehad, aangeduid met 1-3 sterren op de verpakking van het vlees.

Het keurmerk blijkt al sinds 2007 ingevoerd te zijn, maar omdat ik nooit naar bio-industrie vlees in de supermarkt kijk, is het mij nooit opgevallen. Maar ondertussen zijn er al zo’n slordige 30 supermarkten en andere bedrijven die vlees met het Beter Leven keurmerk met 1,2 of 3 sterren aanbieden, zo blijkt uit de website van de Dierenbescherming. Géén ster is het slechtste, 3 sterren komt overeen met het Eco keurmerk.

Is dit niet waanzinnig: de Dierenbescherming die haar ‘goed-keuring’ geeft aan vlees uit de bioindustrie? We hadden toch al biologisch vlees in de supermarkt? Het idee is waarschijnlijk dat de meeste mensen biologisch vlees te duur vinden. Inderdaad, dat hoor ik ook steeds om mij heen. Biologische kip bijvoorbeeld is driemaal zo duur als bio-industrie kip. Met het ‘Beter Leven’ keurmerk wordt er nu ook vlees aangeboden met een prijs die ligt tussen het standaard bio-industrie vlees en het biologische vlees in. Een prijskloof wordt overbrugd. Dat trekt misschien meer consumenten over de streep, dan het huidige zwart-wit aanbod. De consument die de hogere prijs er niet voor over heeft, kan nu ook een beetje ethisch verantwoord vlees consumeren. Tegelijk is het volgens de Dierenbescherming nu ook voor boeren en de voedingsindustrie makkelijker geworden om kleinere stapjes te zetten in de goede richting.

Dit keurmerk is misschien wel een bijzonder slim idee, om niet te zeggen: een doorbraak. Ik ben benieuwd naar reacties van de Partij voor de Dieren, Wakker Dier, enz. Ik houd U op de hoogte.

Informatie op de site van de Dierenbescherming: hier

Informatie over het programma ‘Keuringsdienst van waarde’: hier. Het programma wordt herhaald op maandag 20 september, 23.10u, Ned 3.

Postscript: (zaterdag) op de website van de Dierenbescherming staat dat het keurmerk door een onafhankelijke instantie gecontroleerd wordt. Maar niet wie dat is. Dat moet er natuurlijk wel bijstaan om het BETER LEVEN label transparant, geloofwaardig, betrouwbaar en controleerbaar te maken. Dit heb ik ook als commentaar op het blog van Frank Dales, directeur Dierenbescherming, gezet (18 sept). Afwachten wat de reactie is. Het comment is nog steeds niet verschenen (21 sept) (23 sept). 25 sept: mijn comment is zichtbaar.

Zondag: in het boekenprogramma van Wim Brands evolutionair sociaal-psycholoog Bram Buunk (11:20-12:00)

tags: tv, dierenwelzijn

Posted by Gert in 07:43:56
Comments

2 Responses to “Dierenbescherming ontwikkelde vleeskeurmerk ‘Beter Leven’ voor bioindustrie vlees”