Saturday, October 11, 2008

Een zeer succesvolle vader


Een zeer succesvole vader. Duidelijk zijn de geel-oranje snavel en rand om het oog te zien. Hij kan terugzien op een zeer succesvol broedseizoen: 3 nesten groot gebracht. Allemaal in onze tuin. In de klimop, in de druiven, en in de vuurdoorn. De jongen van het eerste nest hebben het waarschijnlijk niet overleefd. Het nest is waarschijnlijk ontdekt door een ekster voordat de jongen uitgevlogen waren. De andere twee hebben zeker 2-3 jongen opgeleverd.

De vader was zeer fanatiek in het voeren. De jongen hebben zo’n typisch ‘onnozele’ houding: de appel ligt voor hun neus, maar hij wil het in de bek gestopt hebben.

De moeder was veel schuwer en ze liet zich niet zo vaak zien. Misschien vond ze dat ze al voldoende bijdrage aan de volgende generatie had geleverd door het leggen en bebroeden van de eieren. En dat is zeker een zware klus.

Als ik er niet in sta, is het een waardeloos boek!

Ik ontdekte dat het mannetje in de tijd dat hij jongen had gek was op rozijnen. Op een gegeven moment kwam hij ze zelfs van tafel halen terwijl je er naast zat op een afstand van minder dan een meter. Toch was hij steeds zeer op zijn hoede, en nam de rozijnen, liefst 4 tegelijk in zijn snavel proppend, mee om zijn jongen te voeren. In de tijd dat zijn jongen het hongerigst waren at hijzelf geen enkel rozijn. Alles was voor de jongen. Wat een zelfbeheersing. Wat een altruisme! Daar heb ik grote bewondering voor. Het merkwaardige was dat zijn karakter veranderde toen de jongen zelfstandig waren. Hij kwam niet meer en het leek ook wel of hij zijn dapperheid en interesse verloren had. Hoe dan ook: een zeer succesvolle vader met -waarschijnlijk- zeer succesvolle kinderen. Een prachtig beest! Het ga je goed, ik hoop je volgend voorjaar weer te zien!

(de foto’s zijn met eenvoudige digitale camera gemaakt, een spiegelreflex met telelens is hier niet voor vereist.)
Op 30 april postte ik een foto van één van de jongen.

tags: galerie,vogels

Posted by Gert in 09:25:13
Comments

4 Responses to “Een zeer succesvolle vader”

 1. * Het zijn inderdaad prachtige beesten – maar ze schijten wel fijn je hele tuinmeubilair onder…

 2. gert korthof says:

  * Taede A. Smedes, maar je krijgt er zo ontzettend veel voor terug. Wat kan jou dat beetje poep nou schelen! Dat is er met een doekje zo weer af! En wat dacht je van mensen-kinderen???

  Als je zo’n merelvader bezig ziet, dan denk je wel eens: hij -met zijn minimale hersenomvang in vergelijking met de mens- is een veel betere vader dan menige mensenvader… Petje af voor deze vader!

 3. Andantinaa says:

  * Nou en! Je tuinmeubilair kan je toch even schoon maken! Even een natte doek erover en klaar! Het is minder werk dan een baby verschonen, hoor. Foei, dat moet je voor een vogelvader over hebben, die kan niet naar de supermarkt om zijn eten te kopen en heeft geen huis met toilet. Is het trouwens echt merkwaardig dat het karakter van de merelvader veranderde toen zijn jongen groot waren? Hij hoefde toen niet meer voor ze te zorgen en hoefde dus minder voedsel bij elkaar te zoeken. Dus houdt hij weer zijn gebruikelijke afstand. Maar misschien, als er van de winter heel weinig te eten voor hem zou zijn, weet hij de tuin wel weer te vinden waar hij het zo goed heeft gehad!

 4. gert korthof says:

  Dino met vogellongen.
  Paleontologen uit Argentinië vonden in 1996 het skelet van een 10 meter lange, vleesetende dinosaurus langs de oever van de Colorado rivier. Zij ontdekten dat het ademhalingssysteem van het dier erg veel weg had van dat van moderne vogels. Een nieuwe aanwijzing dat vogels inderdaad afstammen van dino’s.

  bron: Kennislink.